lauantai 4. tammikuuta 2014

Pulled Pork & Pulled Chicken



Netistä löytyy kymmeniä erilaisia ohjeita tämän ylikypsän possun valmistamiseen. Itse päädyin yhdistelemään reseptejä täältä ja täältä.  Lihapalaksi valitsin kasslerin.
Possun lisäksi testasin samalla myös kanaversiota. Possu sai paistua uunissa, mutta kanat keitin kypsäksi liedellä. Revityt lihat syötiin hampurilaissämpylöiden välissä, mutta ne sopisivat loistavasti myös esim. uuniperunoiden tai tortillojen täytteeksi.

Ohessa ohje myös kokiksesta tehtyyn BBQ-kastikkeeseen, jonka sekoitin revittyjen lihapalojen joukkoon. Possussa oli hyvin makua ilman mitään kastikkeitakin, mutta kana vaati seurakseen jonkinlaisen soossin.

Marinoidun lihan lisäksi hampurilaiset sisälsivät myös itse tehtyä majoneesia ja punaviinissä hillottua punasipulia.



Sämpylät syntyivät aika perinteiseen tapaan:


5 dl vettä
40 g hiivaa
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
3 rkl öljyä
1 kananmuna
11 - 12 dl jauhoja
(kuorittuja seesaminsiemeniä)


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Sekoita. Lisää suola, sokeri, öljy ja kevyesti vatkattu kananmuna. Lisää jauhoja pikkuhiljaa samalla sekoittaen. Vaivaa (tai anna koneen vaivata) taikinaa 5 minuuttia. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin tunti. Pyörittele palloiksi (10-14 kpl) ja anna niiden kohota vielä 1/2 h. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet hieman väriä pintaansa. 




Pulled Pork syntyi näin:
 800g - 1 kg kassleria

Mausteseos:

2 rkl fariinisokeria 
2 tl suolaa
nippu lehtipersiljaa hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria


Liemi:

1 l vettä
2 sipulia
3 isoa valkosipulinkynttä
1 rkl siirappia
(1 kanelitanko)
(1 tähtianis)
(2 laakerinlehteä)

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään ja hiero kasslerin pintaan. Laita lihapala maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi (tai yön yli).
Ota possu huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. 
Laita liha kannelliseen pataan. Lisää mukaan vesi, pilkotut sipulit sekä muut ainekset. Kanelitanko ja anikset tuovat kivaa mausteisuutta, mutta ilman niitäkin pärjää. Sitten vain kansi kiinni ja pata uuniin.

850g kassler-palanen kypsyi hyväksi 125-asteisessa uunissa noin neljässä tunnissa. Lihapalan voi jättää vielä uunin sammuttamisen jälkeen loppulämpöihin muutamaksi tunniksi.
Liha kannattaa repiä palasiksi lämpöisenä. Samalla siitä voi poistaa ylimääräisen rasvan.

Pulled Chicken syntyi näin:
2 kanankoipea
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 l kasvislientä
mustapippuria
1/2 tl suolaa

Hiero öljy, pippuri ja suola broilerien pinnalle. Anna maustua 2 h huoneenlämmössä. Laita koivet kattilaan kasvisliemen ja paloiteltujen sipulien kanssa. Anna kiehua n. 1 tunti. Huolehdi siitä, että neste peittää kanat koko ajan - tarvittaessa lisää vettä. Tunnin keittämisen jälkeen lihojen pitäisi irrota luista hyvin helposti.


BBQ (tai no coca-cola) -kastike syntyi näin: 

3 dl kokista
1/2 dl punaviiniä
1/2 dl ketsuppia
1 limen mehut
 2 rkl sokeria
mustapippuria
1 rkl Worcesterkastiketta
1 rkl punaviinietikkaa
1/2 tl paprikajauhetta
2 valkosipulinkynttä
pala chiliä
hyppysellinen suolaa
1 pieni sipuli
1 iso tomaatti

Pilko chili, tomaatit ja sipulit pieniksi paloiksi. Sekoita nämä ja kaikki muut ainekset keskenään kattilassa. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä noin tunti. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi ja jatka keittämistä vielä 30 minuuttia. 
Sekoita kastiketta lihapaloihin maun mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti