sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Porkkanakakku

Tästä leipomisprojektista löytyi kaikki mun normaalille keittiökäyttäytymiselle ominaiset piirteet: 

1. Älä suunnittele. Äkillisen päähänpiston seurauksena noin kolmasosa tarvittavista aineista puuttui.
2. Suurpiirteisyys on ok. Lotta 14v. oli unohtanut kirjoittaa reseptilappuseen noin puolet mittayksiköistä. Ei sillä niin väliä, onko kyseessä dl, g, kg, tl vai rkl...
3. Kapinoi. Ohjeita ei voi ikinä noudattaa sellaisenaan, vaan niitä on aina pakko muutella. Tähän taikinaan piilotin mm. (ylikypsän) banaanin sekä (kuivahtaneen) appelsiinin.
4. Ole laiska. Jos yleiskoneen kulhoa ei jaksa tiskata, voi kaikenlaiset vatkaamisvaiheet ohittaa ja sekoittaa kaikki ainekset samalla kertaa ruokahaarukkaa apuna käyttäen.
5.  Ole kärsimätön. Oli pakko päästä pursottelemaan kuorrutetta vielä lämpimän pohjan päälle. Tästä seurasi toisen asteen sulamistapaturma.
6. Suurpiirteisyys osa 2. Loppuvaiheessa unohtui jo aineiden mittaaminen ja tomusokeria kaadettiin suoraan purkista.
7. Sotke. Myös tietokone ja kamera saivat kevyen taikinakuorrutuksen (terkkuja isille <3)

... MUTTA, 
kaiken tän jälkeen lopputuloksena oli älyttömän kostea ja mehevä kakku.
Pohja:
2 dl porkkanaraastetta
1/2 dl appelsiinimehua
1,5 dl rypsiöljyä
1 banaani
2 kananmunaa
2 tl kanelia
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1,5 dl ruokosokeria
0,5 dl siirappia 
(siirapin ja ruokosokerin voi korvata 2 dl fariinisokeria)
4 dl vehnäjauhoja

Kuorrute:
n. 2 rkl rahkaa
100 g sulatejuustoa
1/2 - 1 pkt tomusokeria (1 pkt = 500g)


Raasta porkkanat ja muussaa banaani. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Itse paistoin pohjan silikonisessa vuoassa (n. 25cm x 25cm). Varmasti onnistuu myös pyöreässä kakkuvuoassa. 
Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Paistoaika riippuu pohjan paksuudesta. Kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla. 

Sekoita rahka ja sulatejuusto keskenään. Lisää seokseen tomusokeria, kunnes se on riittävän paksua. 
Tomusokerin määrä riippuu mm. rahkan ja juuston kosteudesta (näissä suuria eroja) sekä siitä, miten kuorrutteen haluaa levittää kakun pinnalle. Pursotettaessa massan täytyy olla paksumpaa kuin veitsellä levitettäessä.

Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle veteen kastetulla veitsellä tai jonkinlaisella pursotinratkaisulla. Pohjan voi leikata palasiksi ennen kuorrutteen levittämistä tai sitten kuorruttaa sellaisenaan ja tarjota yhtenä suurena kakkuna. 

1 kommentti:

  1. Lotta! Ahh mä en kestä miten ihana blogi sulla on! Terkkuja Afrikasta :) Kata

    VastaaPoista