tiistai 14. tammikuuta 2014

Mustajuurikeitto

Mustajuuri kuuluu monen ruokakaupan valikoimaan ympäri vuoden. Se sisältää runsaasti rautaa ja on siksi hyvä osa esimerkiksi kasvissyöjien ruokavaliota. Mustajuuri on sukua voikukalle, minkä huomaa katkaistusta juuresta tihkuvasta maitiaisnesteestä. Maku on kuitenkin hyvin mieto ja muistuttaa eniten ehkä tankoparsaa. Mustajuurta voi parsan tavoin syödä sellaisenaan keitettynä, paistettuna tai höyrytettynä. Ehkä kuitenkin yleisimpiä käyttötapoja sille ovat keitot ja pyreet.

Kaupasta ostettuna mustajuuret ovat usein paksun multakerroksen peitossa. Ne kannattaa kuoria juoksevan veden alla, sillä vaalea juuriosa tummuu omenan tavoin hyvin nopeasti. 

Googlaillessani mustajuurta tuli aika nopeasti vastaan sanat "hankala" sekä" dirty stick"
... 
Tässä ohjeessa ei kuitenkaan ole mitään hankalaa, jos vain osaa käyttää kuorimaveistä. Likainen kuorikerroskin katoaa siinä samalla. 

Jos tykkää parsasta, kannattaa antaa mahdollisuus myös mustajuurelle. Kivaa vaihtelua perinteisiin porkkana-purjokeittoihin.
2-3 annosta
300g mustajuuria (n.3 kpl)
1 sitruuna
1 peruna
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
pala voita
1 dl valkoviiniä
1-1,5 dl kuohukermaa
vettä
1 rkl kasvisfondia (tai liemikuutio)
suolaa
mustapippuria


Kuori mustajuuret juoksevan veden alla ja laita ne heti kulhoon, jossa on vettä sekä yhden sitruunan mehut. Näin ne pysyvät kauniin valkoisina. 

Hienonna sipuli sekä valkosipuli pieneksi. Kuutioi peruna ja mustajuuret suunnilleen samankokoisiksi paloiksi.
Laita kattilaan isohko nokare voita ja kuullota siinä sipuli. Varo polttamasta!

Lisää sekaan valkosipuli sekä mustajuuri- ja perunakuutiot. Sekoittele kuutioita kuumassa kattilassa yhdessä sipulin kanssa muutama minuutti. Lisää valkoviini ja jatka sekoittelua hetkisen. Tämän jälkeen kaada kattilaan vettä niin paljon, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös kasvisfondi (tai liemikuutio). Keitä, kunnes perunat ja mustajuuret ovat pehmeitä. Tässä kestää 15-20 minuuttia palasten koosta riippuen.

Kun kasvikset ovat pehmenneet, kaada osa liemestä toiseen astiaan. Soseuta juurekset ja lisää kerma. Kaada mukaan keitinlientä sen verran, että keitto saavuttaa halutun paksuuden. Lopuksi maista ja mausta suolalla ja pippurilla.
Ja mitä noi roskat tossa päällä on? ... Jokaisen kotikeittiön fine dining -kikat: lehtipersilja, ranskankerma ja maitovaahto.
 - Säälittävää kuvausrekvisiittaa siis. 
Voi korvata esimerkiksi oliiviöljyllä tai tryffeliöljyllä. Keitto voidaan tarjoilla myös vaikkapa savuporon, pekonin tai paahdettujen saksanpähkinöiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti