perjantai 10. tammikuuta 2014

Pataleipä

Tämä leipäresepti on saanut aikaan lähes samanlaisen hysterian kuin erään avokadopastan ohje tässä taannoin. The New York Times julkaisi jutun tästä uskomattoman helposti valmistuvasta leivästä vuonna 2006 ja sen jälkeen ohje on levinnyt ruokablogeissa, twitterissä ja facebookissa. Kymmenistä yllytyksistä huolimatta en ollut saanut aikaiseksi kokeilla pataleipää ennen tätä päivää. Täytyy myöntää, etten uskonut näin yksinkertaisen ohjeen toimivan.
Suomessa rapeakuorista leipää on lähes mahdotonta saada tavallisista ruokakaupoista eikä sen valmistaminen tavallisessa kotiuunissakaan ole maailman helpointa. Nyt voin kuitenkin yhtyä monien muiden hehkutukseen, sillä tässä on käsittämättömän helppo tapa valmistaa kunnollista leipää. Voittaa kaikki aikaisemmat kokeilut, jotka vaativat tuntien vaivaamisen, jopa viikkojen taikinajuurivalmistelut ja monivaiheiset kohottelut. Tässä ei tarvita höyryuuneja, leivinkiviä, sumutinpulloa, sokeria, siirappia, öljyä tai tonnin yleiskoneita. Tarvitaan vain aikaa ja kannellinen valurautapata. 

7 dl vehnäjauhoja
3,5 dl vettä
1/2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kädenlämpöinen vesi, hiiva ja suola. Taikinaa tarvitsee sekoittaa vain sen verran, että ainekset menevät sekaisin - ei siis turhaa vaivausta. 
Peitä kulho kelmulla ja liinalla. Anna kohota pöydällä n. 10 h (esim. yön yli). Joissain ohjeissa kohotusaika on paljon pidempikin (jopa 20h!) 
Kohotuksen jälkeen sekoittele taikinaa hieman, jotta suurimmat ilmakuplat lähtevät. Pyörittele taikinasta löysä pallo kulhon pohjalle. Taikina ei todellakaan pysy kasassa, joten ei hätää, jos muodostelma ei vielä muistuta leipää tässä vaiheessa. 

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita valurautapata sinne lämpenemään noin puoleksi tunniksi. Ota kuuma pata uunista ja pyöräytä taikinamöykky kuuman padan pohjalle. Padan kuumuus on tärkeää, jotta valmis leipä irtoaa padasta eikä tartu pohjaan kiinni. 

Laita pataan kansi ja sitten vain pata 225-asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Tämän jälkeen poista kansi ja anna leivän olla uunissa vielä 15 minuuttia. Viimeisten minuuttien aikana leipä saa pintaansa kauniin ruskean värin. Valmiin leivän pitäisi irrota padasta helposti. 

Samaa kikkaa voisi kokeilla myös vaihtamalla osan jauhoista esim. ruisjauhoiksi tai lisäämällä taikinaan siemeniä ja leseitä...

2 kommenttia:

  1. Etelä-Afrikassa tämä tunnetaan nimellä potbrood ja tehdään ulkotulella potjiekos-padassa.
    http://huhmare.blogspot.fi/2013/04/etela-afrikkalainen-botbrood-eli-pot.html

    VastaaPoista
  2. Öljyän padan. Ja laitan 4 dl jauhoa, muuten on liian löysää. Ihana leipä, ja säilyy hyvänmakuisena useampia päiviä. Pikkusen lisään myös uunissaoloaikaa.40 ja 20min.

    VastaaPoista