torstai 23. tammikuuta 2014

Munakoiso-kvinoasalaatti

Kvinoa eli kinua eli quinoa on luontaisesti gluteeniton pseudovilja. Se on ruokakasvi, joka muistuttaa ehkä eniten riisiä ja kuskusia. Kvinoa ei siis ole vilja, vaan sukua esimerkiksi punajuurelle ja pinaatille. Eniten kvinoaa viljellään Etelä-Amerikassa. Se on kuitenkin saatu kasvamaan myös Suomen haastavissa olosuhteissa kymmenien vuosien kehitystyön tuloksena. 

FAO eli YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö nimesi vuoden 2013 "kvinoan vuodeksi"  (The International Year of Quinoa). Syitä tähän kunniamainintaan olivat kvinoan erinomaiset ravintoarvot sekä sen mahdollisuudet taistelussa nälänhätää ja köyhyyttä vastaan (Lähde). 

Vertailin Finelin sivuilla kvinoan ja pitkäjyväisen riisin ravintoarvoja. Riisin energiasta n. 9% tulee proteiinista, kun taas kvinoassa proteiinia on 14-16%. Kvinoassa on selvästi riisiä enemmän rasvaa, mutta myös hyödyllisiä kivennäis- ja hivenaineita kuten rautaa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä. 100g kvinoaa sisältää kuitua noin 7g kun taas riisi vain 1,7g. Tämän kaiken lisäksi kvinoassa on kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja.
Kohtalaisen hyvä hiilihydraatin lähde siis...
Kvinoa toimii hyvin riisin ja kuskusin korvikkeena erilaisten lihojen ja kastikkeiden kanssa. Siitä saa myös helposti kylmiä ja lämpimiä salaatteja, joista tässä yksi... 

Sellaisenaan kahdelle - lihan lisukkeena neljälle.


 1 dl kvinoaa
2 dl vettä
350g munakoisoa (1 iso)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
pieni rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
mustapippuria 
suolaa
ruukku rucolaa
150 g fetaa

Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä. Itse kaadon siivilässä olleen kvinoan päälle noin litran lähes kiehuvaa vettä suoraan vedenkeittimestä. Tämän jälkeen laita huuhdellut kvinoat ja 2 dl uutta raikasta vettä kattilaan ja keitä n. 15 minuuttia. Keitinveteen kannattaa lisätä hieman suolaa. 

Leikkaa munakoiso n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet talouspaperin päälle ja ripottele hieman suolaa niiden päälle. Odota n. 5 minuuttia ja pyyhi munakoisojen pinnalle noussut neste pois. (Kiireessä tämän itketysprosessin voi kuitenkin ohittaa, sillä  munakoisolajikkeet eivät enää nykyisin ole kovin karvaita...) 
Itketyksen jälkeen leikkaa munakoisot isohkoiksi kuutioiksi. Pilko myös sipuli ja halkaise kirsikkatomaatit kahtia.


Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä sipulit. Sipulien pehmennyttyä lisää joukkoon munakoisopalaset sekä murskattu valkosipulinkynsi. Paista kunnes munakoisot ovat melko pehmeitä (n. 5 min). Lisää lopuksi tomaatit sekä keitetty kvinoa. Sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää rucola ja murennettu feta lämpimän salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua. 

Sen verran vielä ruokatietoutta, että kuvassa näkyvä vaaleanpunainen suola on ruususuolaa. Tämmöisten "parempien" suolalaatujen käyttäminen on noussut isoksi trendiksi viime vuosina ainakin kaupan kasvaneiden suolavalikoimien perusteella. Ruususuola sisältää monia mineraaliaineenvaihduntaa sääteleviä alkuaineita, joita ei kemiallisesti puhdistetussa natriumkloridissa ole. Myös siis suolan liiallisesta prosessoinnista voidaan olla huolissaan... Punainen suola on siis "luonnollisempi" ja ravintorikkaampi vaihtoehto.

1 kommentti:

  1. Munakoiso on herkkua ja sopii salaattiin. Kvinoaa on tullut vähemmän tehtyä ja nyt kun tiedän, harmittaa tuo hiilareiden määrä... :)

    VastaaPoista