sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Fenkolisimpukat

Simpukoita näkee usein kaupan tiskeillä, mutta jostain syystä kovinkaan moni ei uskalla niitä ostaa. Sinisimpukoiden kilohinta liikkuu siinä 7 ja 10 euron välillä, eli kyse ei ole kovinkaan kalliista herkusta. Sen lisäksi simpukat valmistuvat muutamassa minuutissa ilman mitään erikoistaitoja. 

Simpukoita myydään lähes kaikissa kalatiskillisissä kaupoissa - useimmiten loppuviikosta. Niitä myydään sekä kilon painoisissa verkkopusseissa että 1,5 kg "kattilavalmiissa" pakkauksissa. Joistain paikoista simpukoita voi ostaa myös irtotuotteena juuri haluamansa verran. Joskus myyjät käyvät simpukat yksitellen läpi ostohetkellä. Siinä tietysti saattaa säästää hävikin hinnan, mutta simpukat on joka tapauksessa käytävä läpi uudelleen vielä kotona. Vakuumipakattuja "ready-to-eat" -simpukoita ei tarvitse käydä yksitellen läpi, vaan koko laatikon sisällön voi kaataa kattilaan sellaisenaan. Elävien simpukoiden lajittelua on kuitenkin turha arastella, sillä sen tekee muutamassa minuutissa. 

Simpukat kannattaa ostaa samana päivänä kun ne valmistaa. Simpukat täytyy kuljettaa kaupasta kotiin joko laatikossa, johon on tehty ilmareikiä tai muovipussissa, jonka suu on riittävän avoinna. Simpukoiden on saatava happea, jotta ne eivät kuole. Ei siis mihinkään suljettuun muovipussiin...

1 kg simpukkapussi riittää alkuruoaksi jopa kuudelle, mutta pääruokana kahdelle tai kolmelle. Simpukat itse eivät ole tämän ruoan täyttävin osuus, vaan vaalea leipä, jota kastetaan kermaiseen liemeen. 

1 kg sinisimpukoita
reilusti oliiviöljyä
1 fenkoli
2 valkosipulinkynttä 
1-2 sipulia
2 dl kuivaa valkkaria
1 sitruuna
1 tl Dijon-sinappia
2 dl kuohukermaa 
palanen voita
mustapippuria
lehtipersiljaa

leipää

Huuhtele simpukat juoksevan kylmän veden alla. Usein simpukat ovat tässä vaihessa hieman raollaan. Kopauta simpukoita esim. tiskialtaan reunaan ja katso rupeaako simpukka sulkeutumaan. Sulkeutuminen tarkoittaa sitä, että simpukka on elossa ja syötävä. Simpukat jotka kopauttelusta huolimatta pysyvät täysin auki ovat kuolleita ja ne on heitettävä pois. 

Kaada kattilan pohjalle reilusti oliiviöljyä ja kuullota pieniksi pilkottu sipuli ja fenkoli. Purista lopuksi joukkoon myös valkosipulinkynnet. Lisää sitten mukaan valkoviini, iso palanen voita sekä lusikallinen Dijon-sinappia. Lopuksi kaada kattilaan sinisimpukat. Pyöritä kauhalla ympäri muutaman kerran ja lisää kerma sekä sitruunan puristettu mehu.Tämän jälkeen sulje kattilan kansi ja ravistele kattilaa muutamaan otteeseen. Simpukat kypsyvät ja avautuvat muutamassa minuutissa. Jos kattila on hyvin pieni, kannataa simpukoita ravistelun sijaan pyöräytellä kauhalla. Simpukat ovat valmiita heti kun ne aukeavat. Jos keittämistä jatkaa turhan kauan, muuttuu simpukoiden liha sitkeäksi. Vain auki olevat simpukat ovat syötäviä. Tiukasti kiinni olevia yksilöitä ei siis kannata yrittää availla väkivalloin. 

Rouhi valmiiden simpukoiden päälle mustapippuria ja koristele lehtipersiljalla. Suolaa voi halutessaan lisätä, jos tuntuu että liemi ei ole riittävän suolaista. Simpukat itsessään ovat kuitenkin niin suolaisia, ettei lisäsuolaa todennäköisesti tarvita. 

Nostele simpukoita kauhalla jokaisen lautaselle ja muista annostella myös lientä. Vaalea pehmeä leipä on tärkeä osa tätä ruokaa, jotta ihanan liemen saa syötyä lautaselta. Kauha on turvallisempi vaihtoehto annosteluun kuin kattilasta kaataminen, sillä simpukoista saattaa irrota hieman hiekkaa, joka löytyy kattilan pohjalta.
Muista laittaa pöytään ylimääräinen lautanen tai kulho tyhjille kuorille. Kannattaa myös varata riittävästi paperia, sillä tässä hommassa kädet likaantuvat. Haarukat ja muut välineet ovat turhia, sillä simpukat syödään sormin.


1 kommentti:

  1. Simpukoita on nyt tarjolla. Olen itsekin silmäillyt niitä ja ajatellut että pitäsi ostaa. Noh, ehkä tulevalla viikolla...

    VastaaPoista