keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Majoneesi
Kaupassa myytävät valmismajoneesit sisältävät mm. seuraavanlaisia aineita:  E 260, E 202, E 412, E 415, E 160a. Näiden sijaan päätin kokeilla majoneesia, joka sisältää lähinnä kananmunia, rypsiöljyä ja sitruunaa. Monet luulevat, että majoneesin tekeminen olisi työlästä ja vaikeaa, mutta tähän koko prosessiin meni enintään 10 minuuttia. Itse tehdyn majoneesin jälkeen kaupan versiot tuntuvat aika heikoilta yrityksiltä. 

Valmista majoneesia tulee n. 2,5 dl ja se säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Majoneesi onnistuu parhaiten, kun kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Vatkaamiseen kannattaa käyttää joko pientä vispilää tai sähkövatkainta. Näin pieni määrä valmistuu helposti ihan käsivoimin.

(... Ja sen verran vielä, että tämäkään majoneesi ei sovellu E-koodi-allergikoille, sillä monet Dijon-sinapit sisältävät säilöntäainetta E224)


2 kananmunan keltuaista
vajaa 1 tl Dijon-sinappia
1/2 tl suolaa
mustapippuria (muutama kierros myllystä)
1 rkl sitruunamehua
n. 4 dl rypsiöljyä


Sekoita kaksi keltuaista, sinappi, sitruunanmehu, suola ja mustapippuri keskenään. Lisää öljy ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Öljyn lisäämisessä voi pitää välillä pieniä taukoja, jos näyttää siltä, ettei keltuainen emulgoi öljyä (= majoneesi leikkaantuu). Riittävän nopea vispaus takaa tasaisen lopputuloksen.1 kommentti: