sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Maapähkinävoi-banaanileipä

Viikonlopun aamupala. Ei ehkä se terveellisin vaihtoehto, mutta ehkä kaikkein paras... 


paahtoleipää
maapähkinävoita
banaania
hunajaa
kanelia
kookosöljyä / voita paistamiseen

Voitele paahtoleipä maapähkinävoilla. Viipaloi päälle banaania ja lisää loraus hunajaa ja vähän kanelia. Paina toinen paahtoleipä kanneksi. Kuumenna öljy tai voi paistinpannulla ja paista sandwich molemmin puolin kullanruskeaksi.




lauantai 22. helmikuuta 2014

Appelsiinikanaa by Panda Express

Pikkusisko esitti tässä joskus kysymyksen, onnistuiskohan multa Panda Expressin appelsiinikana. En tiedä, miten on mahdollista, että mä oon jotenkin ohittanut tämän amerikkalaisen pikaruokapaikan kaikilla jenkkireissuillani. Ei siis ollut minkäänlaista käsitystä siitä, minkälaista Panda Expressin appelsiinikana on. Nopealla googlailulla löytyi useita copycat-reseptejä tästä ruoasta ja niitä yhdistelemällä valmistettiin ensimmäinen koe-erä (eniten otettu mallia täältä).
Alkuperäisessä Panda Expressin versiossa kanat todennäköisesti uppopaistetaan, minkä ansiosta niihin tulee rapea kuori. Tässä kotiversiossa kypsennettiin broiskut ihan pannulla paistaen - tosin erittäin reilussa määrässä öljyä. 
Rapeaa pintaa lukuun ottamatta kuitenkin (kuulemma) päästiin aika lähelle orginaaliversiota. Makumaailma oli siis oikea.

Myöhemmin jatkojalostin ohjetta vielä hieman ja niinpä syntyi vieläkin parempi versio samasta ruoasta. En tiedä, onko tällä enää mitään tekemistä alkuperäisen Panda Expressin orange chickenin kanssa, mutta eipä tämä kovin pahaa ainakaan oo... 
Ehkä n. 4 annosta...
Broileri:
600g broilerin rintafileetä suikaileina
1,5 dl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
(kevätsipulia koristeeksi)

Kastike:
1 dl vettä
1 dl appelsiinimehua
1/2 dl sitruunamehua
3/4 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl soijakastiketta
1 tl appelsiininkuorta
2 dl fariinisokeria
1/2 tl tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1/2 punainen chili
2 rkl vehnäjauhoja


Paistettu riisi:
3 dl riisiä
6 dl vettä
1/2 tl suolaa
öljyä
2 kananmunaa
(kevätsipulia)

Lisäksi:
1 parsakaali
2 vihreää paprikaa
2 sipulia
seesamiöljyä
1/2 dl soijakastiketta

Pyörittele broilerisuikaleet vehnäjauhossa. Kuumenna reilusti oliiviöljyä paistinpannulla ja paista leivitetyt broilerit kypsiksi. 

Leikkaa chili pieniksi paloiksi. Hienonna myös valkosipuli sekä ikivääri (raastimella tai veitsellä). Laita kaikki kastikkeen ainekset (paitsi vehnäjauho!) kattilaan ja anna seoksen kiehua n. 5 minuuttia. Lopuksi sekoita joukkoon vehnäjauho ja jatka kuumennusta, kunnes kastike on suurustunut. 

Kaada kastike paistettujen broilerien päälle ja anna seoksen kiehua, kunnes kastikkeesta on tullut riittävän paksua ja tahmeaa.
Kaada riisi, vesi ja suola kattilaan ja keitä, kunnes riisi on imenyt kaiken veden. Kaada kuumalle pannulle öljyn sekaan keitetty riisi, kaksi raakaa kananmunaa sekä yksi suikaloitu kevätsipuli. Paista riisiä, kunnes kananmuna on kypsynyt. Sekoittele koko ajan, jotta kananmuna sekoittuu tasaisesti eikä jää yhdeksi isoksi munakkaaksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Vihanneksiin ei ole sen kummempaa reseptiä. Pyörittelin niitä n. 5 minuuttia kuumalla pannulla seesamiöljyssä ja loppuvaiheessa heitin mukaan soijan. Siinäpä se.


torstai 20. helmikuuta 2014

Minijuustokakut

Tässä eräänä viikonloppuna juhlimme ihanan äitini syntymäpäiviä. Juhliin piti suunnitella erilaisia helposti syötäviä pieniä makupaloja. Otin pienen riskin näiden minikakkusten kanssa, sillä en ollut koskaan aiemmin tehnyt näin pieniä kakkuja enkä ollut varma onnistuisiko visio piirtoheitinkalvosta valmistetusta "kertakäyttöisestä kakkuvuoasta". Homma hoitui kuitenkin todella helposti (varsinkin, kun kalvojen leikkaamisen ja teippaamisen pystyi ulkoistamaan pienille apureille ;) )
Pohjana oli taas ihanan kostea ja tiivis brownie-pohja. Pohja kypsennettiin uunipellillä ja siitä stanssattiin pyöreitä palasia skumppalasin avulla. "Kakkuvuoka" rakennettiin piirtoheitinkalvosta ja teipistä.

Resepti on hyvin tavallinen suklaajuustokakun resepti. Halusin kuitenkin esitellä nämä minikakut, sillä ideaa pystyy hyödyntämään muidenkin hyydytettävien leivonnaisten kanssa!

25-45 leivosta koosta riippuen


Pohja:

250g voita
4 dl sokeria
4 dl jauhoja
4 kananmunaa
200g suklaata (tummaa tai maito-)
hyppysellinen suolaa

Täyte:

4 dl kuohukermaa
400g tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
300g suklaata
6 liivatelehteä
1/3 dl vettä

+ piirtoheitinkalvoja ja teippiä
Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Lisää kattilaan kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä tasaiseksi, mutta ei kuitenkaan ihan reunoille asti, jotta pohjasta ei tule liian ohut. Paista 175 asteessa n. 20-30 minuuttia (paksuudesta riippuen). 

Anna pohjan jäähtyä.

Irroita jäähtyneestä pohjasta sopivan kokoisia pyöreitä palasia esimerkiksi juomalasin avulla.

Leikkaa kalvosta pitkiä liuskoja ja kiinnitä ne teipillä tiukasti pyöreiden pohjien ympärille.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sulata suklaa.

Vatkaa kerma ja sekoita siihen tuorejuusto, sokeri sekä sulatettu suklaa. Vatkaa voimakkaasti.

Kiehauta n. 1/3 dl vettä kattilassa. Puristele pehmeät liivatelehdet kiehuvaan veteen ja ota kattila pois levyltä. Sekoita tasaiseksi. 

Kaada koko liivateseos muun täytteen joukkoon ja sekoita.

Täytteen saa helpoiten pienten kakkupohjien päälle pursotinpussilla. Täyte kannattaa pursottaa (tai vaihtoehtoisesti lusikoida) kakkupohjien päälle aika nopeasti, jotta liivate ei ala hyytyä.

Laita valmiit kakut jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Koristele esimerkiksi kaakaojauheella ja suklaalla.



sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Linssipata

Jamie Oliverin linssisysteemi hieman muokattuna. Lisukkeeksi leipää, riisiä, kanaa tai kalaa. Myös lihapullat toimii...

4-6 annosta (riippuu vähän siitä, minkä kanssa tätä syödään...)

oliiviöljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 prk tomaattimurskaa
3 dl Belugalinssejä
6 dl vettä (määrä suuntaa antava)
4 rkl kasvisfondia
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl chiliä

1 rkl hunajaa
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
200 g fetaa
100g tuoretta pinaattia

Huuhtele linssit juoksevan veden alla. Pilko sipulit.
Kuullota sipulit paistinpannulla tai kattilassa oliiviöljyssä. Lisää murskatut valkosipulinkynnet, tomaattimurskat, linssit, mausteet sekä kasvisfondi. Kaada sekaan myös n. 3 dl vettä. Sekoita.

Anna muhennoksen kiehua hiljalleen n. 30 minuuttia ja lisää sitten loput vedet. Jatka keittämistä vielä n. 50 minuuttia. Sekoittele silloin tällöin ja lisää vettä, jos seos näyttää liian paksulta.  Loppuvaiheessa linssien kypsyyttä kannattaa testailla maistamalla. Täällä muhennos kiehui yhteensä n. 1 h 20 min.

Kun linssit ovat kypsiä, lisää punaviinietikka sekä hunaja. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Lopuksi kääntele mukaan pinaatit. Anna pannun olla liedellä, kunnes pinaatit ovat hieman pehmenneet (1-2 minuuttia riittää). Murustele feta valmiin linssimuhennoksen päälle.





torstai 13. helmikuuta 2014

Chocolate cupcakes

Usein kahviloissa "cupcaket" ovat rakenteeltaan tiiviitä "kakkutaikinamaisia". Kotona perus muffineista tulee kuitenkin usein helposti murenevia ja ilmavia. Pehmeässä höttöisessä rakenteessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta sen koristelu voi tuottaa pieniä haasteita. Pehmoinen leivos ei välttämättä pysy kasassa paksun tuorejuusto- tai kermakerroksen alla.  

Pienen googlailun jälkeen päätin kokeilla New Yorkilaisen Magnolia Bakeryn suklaa-cupcakea imitoivaa reseptiä. Taikina näytti täydelliseltä. Uunissa se kuitenkin alkoi nousta liikaa (ihme, sillä taikinan soodamäärä ei ollut kovin suuri). Yritin irroitella muffineita vuoista niiden jäähdyttyä, mutta taikina mureni käsiin. Tällä reseptillä ei ollut mitään tekemistä ihanien aitojen Magnolia Bakeryn luomusten kanssa - tai sitten vika oli leipurissa. Joka tapauksessa kasa epämääräistä taikinamössöä lensi pois ja suuntasin kauppaan hakemaan uudet paketit voita ja suklaata. 

Tässä vaiheessa hylkäsin ohjeet ja lähdin liikkeelle perinteisestä brownie-taikinasta. Tiiviin rakenteen aikaansaamiseksi en vatkannut mitään aineita - ainoastaan sekoitin. Lopputulos oli tiivis, mutta rasvamäärän ansiosta kuitenkin kostea. Taikina oli paljon tummempaa, kuin alla olevissa kuvissa, sillä se sisälsi ensimmäistä ohjetta enemmän voita ja suklaata suhteessa muihin aineisiin. Nämä pienet kakkuset irtosivat täydellisesti vuoistaan, nousivat kauniisti (mutta ei liikaa) ja pysyivät kasassa painavan kuorrutekerroksen alla. 

175g voita
100 g taloussuklaata
1 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 tl ruokasoodaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 dl maitoa

Sulata voi kattilassa. Paloittele suklaa joukkoon ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita sokerit sekä kananmunat hieman jäähtyneeseen voi-suklaaseokseen. Lopuksi lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä maito. Sekoita tasaiseksi.

Annostele taikinaa voideltuihin vuokiin niin, että n. 3/4 vuoasta on täynnä. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Paistoaika vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä, käyttääkö paperisia, silikonisia vai metallisia vuokia. Hammastikulla kokeiltaessa taikinaa ei saa jäädä kiinni tikkuun. Muffini voi kuitenkin jäädä keskeltä pehmeämmäksi, jolloin lopputuloksena on keskustaltaan kostea, hieman "mutakakkumainen" cupcake.

Seuraavat taikinakuvat olivat siis ensimmäisestä kokeiluerästä. Tällä ohjeella taikina näyttää aika erilaiselta... Toisen taikinan kohdalla kello lähestyi puoltayötä enkä muistanut enää ottaa uusia kuvia.
Kuorrute:
 4 dl kuohukermaa
200g hyvää maitosuklaata/tummaa suklaata
100 g tummaa suklaata
kaakaojauhetta

Sulata suklaa mikrossa, vesihauteessa tai uunissa. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Lopuksi kaada hieman jäähtynyt sula suklaa kermavaahdon joukkoon samalla erittäin voimakkaasti vatkaten. Tämä toimenpide kannattaa suorittaa sähköistä apuvälinettä käyttäen, jotta suklaa sekoittuu tasaisesti. 
Suklaasula ei saa olla liian kuumaa, sillä muuten se helposti leikkaa kerman kanssa ja lopputuloksena on rakeinen massa.

Pursotuksen tein isolla tähtityllalla. Näyttävyyttä saa, kun pursotettavaa massaa on riittävästi ja pursottimen suu on mahdollisimman isoreikäinen. Pursota kuorrute vasta, kun muffinit ovat täysin jäähtyneet.

Laitoin tässä vaiheessa kuorrutetut kuppikakut jääkaappiin hieman kovettumaan. Kuorrute jähmettyy kylmässä sen sisältämän suklaan ansiosta. 

Hetken päästä pursotin kermakuorrutteen pinnalle vielä muutaman rivin sulatettua tummaa suklaata. Loput pari riviä rouhin veitsellä palasiksi, jotka ripottelin kuorrutteen pinnalle. Kaikki pienet epäkohdat voi vielä lopuksi peittää sirottelemalla pinnalle tummaa kaakaojauhetta.

Tarjolla suklaaöverit, olkaa hyvät.



tiistai 11. helmikuuta 2014

Maissikeitto

Maissikeitto syntyy helpoimmillaan pakastemaissipussista ja purkista kermaa. Vuosien aikana keittoa on yritetty parannella mm. perunalla, porkkanalla ja tuorejuustolla. Jostain syystä kuitenkin kaikki aasialaisvivahteiset maut houkuttelevat eniten ja siksi maissikeittoon piiloutuu nykyisin lähes aina purkki kookosmaitoa tai kookoskermaa. Tämä keitto on samaa sarjaa aikaisemman bataattikeiton kanssa, mutta puolet nopeampi valmistaa.

4-5 annosta


nokare voita
2 sipulia
1/2 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä
900g pakastemaissia
2 kasvisliemikuutiota
n. 1 litra vettä
400 ml (2 prk) kookoskermaa 
suolaa
mustapippuria

Hienonna sipuli, inkivääri sekä chilin punainen osa (ei siemeniä). Kuulota sipulia ja chiliä kattilassa kuumassa voissa, kunnes ne pehmenevät. Lisää murskattu valkosipuli ja inkivääri ja pyörittele niitä pannulla hetki. Varo polttamasta. Lisää maissit, liemikuutiot sekä vesi. Keitä n. 10 minuuttia. 

Ota keitinvesi talteen kattilasta. Lisää kookoskerma maissien joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella. Notkista keittoa keitinvedellä, jos se tuntuu liian paksulta. Mausta suolalla ja pippurilla. 
Tarjoa korianterin kanssa.

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Appelsiinijuustokakku


Appelsiiniaika on parhaimmillaan juuri nyt ja sen kyllä huomaa lähes kaikissa kaupoissa appelsiinien hinnoissa. Raahasin viime viikolla useamman kilon näitä puoli-ilmaisia palleroita kotiin. Sunnuntaina niistä syntyi tämmönen helppo hyydytetty kakku. Pohja on jo kestosuosikiksi muodostunut Brownie -pohja - hieman oikaistuna.

Pohja:
125g voita
2 dl sokeria
2 dl jauhoja
2 kananmunaa
100g suklaata (tummaa tai maito-)
hyppysellinen suolaa

Täyte:
4dl kuohukermaa
500g Mascarpone-juustoa
2 dl sokeria
1-2 appelsiinia (kuori + 1dl mehua)
7 liivatelehteä

Koristeluun suklaata ja kumkvatteja


Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Lisää kattilaan kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 27 cm). Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia.

Valmista täyte vasta, kun pohja on täysin jäähtynyt. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Anna liota vähintään kymmenen minuuttia (tällä aikaa voi valmistaa täytteen muut osat).

Purista appelsiinista mehua yhden desin verran. Raasta kuorta noin teelusikallinen. Huolehdi, että vain kuoren oranssi osa tulee mukaan. Välttele siis kitkerää valkoista kerrosta...

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää Mascarpone ja sokeri. Sekoita tasaiseksi.

Laita 1 dl appelsiinimehua sekä appelsiinin raastettu kuori kattilaan. Keitä, kunnes mehu alkaa kiehua. Kiehumispisteessä ota levy pois liedeltä ja lisää joukkoon kuiviksi puristetut liivatelehdet. Muista sekoitella koko ajan, jotta liivatteet sulavat nesteeseen tasaisesti. Jäähdytä liivateseosta hetki (=1-2 minuuttia) samalla sekoitellen (seos ei saa olla kiehuvan kuumaa, mutta se ei myöskään saa jäähtyä liikaa). 
Kaada liivateneste mascarponevaahdon joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten.

Kaada täyte jäähtyneen suklaapohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään viideksi tunniksi. Kakun voi hyvin myös pakastaa.

Koristele esimerkiksi sulatetulla suklaalla ja halkaistuilla kumkvateilla.


sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Runebergit


Usein runebergintorttujen kotiversiot jäävät toiseksi kauppojen upeille yksilöille. Tässä kuitenkin yksi aika kova haastaja valmiille leipomotortuille!
Resepti syntyi yhdistelemällä kuutta erilaista ohjetta. Ulkonäöstä kiitos Ikean täydelliselle muffinivuoalle. 
Taikinaan voi lisätä karvasmanteliöljyä, jos sitä sattuu löytymään. Punssi olisi kai virallisesti "se oikea" alkoholi näiden kostuttamiseen, mutta ainakin konjakki toimii todistetusti myös erittäin hyvin. Sokerilitkun ja alkoholin voi myös korvata ihan vain vaikka maidolla. Tärkeintä on, ettei kostutusvaihetta ohita. Tortut voi kostuttaa heti uunista tultuaan. Koristelu kannattaa suorittaa kuitenkin vasta torttujen jäähdyttyä.

12 pienehköä torttua (tai vähemmän isompia)

200 g voita
1 dl sokeria 
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1,5 dl jauhettua mantelia 
1 dl korppujauhoja
1 dl piparkakunmuruja
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl maitoa

Kostutus:
Vettä
4 rkl sokeria
1/2 dl Punssia, rommia, konjakkia...

Koristelu:
vadelmahilloa
2 dl tomusokeria
1,5-2 rkl vettä 



Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi.  Lisää kananmunat ja jatka vatkausta muutama minuutti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan yhdessä maidon kanssa.
Voitele vuoat ja annostele taikinaa niin, että n. 3/4 vuoasta on täynnä. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Paistoaika voi heitellä paljonkin torttumuottien koosta riippuen. Hammastikulla kannattaa kokeilla kypsyyttä...

Kuumenna kattilassa vesi ja sokeri. Keitä, kunnes sokeri on liuennut veteen. Jäähdytä ja sekoita joukkoon valitsemasi alkoholi. Lusikoi nestettä tasaisesti torttujen päälle ja anna imeytyä (ihan kaikkea ei välttämättä tarvitse käyttää...). 

Lopuksi koristele runebergintortut hillolla sekä tomusokerista ja vedestä sekoitetulla kuorrutteella. Kuorrutteen voi levittää pienellä lusikalla tai pussista pursottamalla.