sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Lakritsi Creme brulee & sitruunajäätelö


Isänpäivälahjaksi ostettu tohotin on lojunut keittiön laatikossa vuosia. Oikeanlaisten vuokien löydyttyä päätin kokeilla lakritsilla maustettua creme bruleeta Arlan ohjeella. Pelkkä lakritsinen vanukas kuulosti kuitenkin melko raskaalta, joten kehittelin seuraksi raikkaan "sitruunajäätelösorbetin". Jäädykkeen ainekset muistuttavat enemmän sorbettia, mutta rakenne on kuin kermajäätelöllä.

Creme brulee (6 kpl):

3 dl kuohukermaa
1,5 dl täysmaitoa
1 dl sokeria
6 keltuaista
1,5 rkl lakritsijauhetta
ruokokidesokeria

Sekoita kerma, maito ja sokeri kattilassa. Kuumenna seos melkein kiehuvaksi. Vatkaa keltuaiset kevyesti ja valuta lämmin kermaseos niiden joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää lakritsijauhe. Seoksen voi siivilöidä ennen vuokaan kaatamista, jos lakritsijauhe jää paakuiksi. Voitele pienet vuoat ja kaada seos niihin. Asettele vuoat vesihauteeseen.  Paista vanukkaita uunissa 125 C n. 1,5 h (tai kunnes ne hyytyvät). Ripottele jäähtyneiden vanukkaiden päälle reilusti ruokosokeria ja sulata sokeri kaasupolttimella tai uunin grillivastuksella.


Sitruuna"jäätelö": 

2 valkuaista
1 dl tomusokeria
2 sitruunan mehut
2 rkl mascarponea

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunamehu, tomusokeri ja mascarpone. Laita seos pakastimeen. 
Sekoittelin jäätelömassaa muutaman kerran pakastuksen aikana, jotta rakenne pysyisi parempana. Näin pieni määrä jäätyy riittävästi n. neljässä tunnissa. 
Valmiit vanukkaat on koristeltu jäätelöllä ja kick-lakritsi-toffeella.

2 kommenttia:

  1. Mitä lakritsijauhetta käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin ihan tavallisesta S-marketista ostettua Urtekramin lakritsijauhetta. Sitä saa nykyään aika monesta vähän isommasta ruokakaupasta. Maksaa ehkä n. 4-5 € / purkki.
      https://www.hyvinvoinnin.fi/urtekram-luomu-lakritsijauhe

      Poista