sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Fenkolirisottoa ja lohta


 
Risotto:

oliiviöljyä
2 fenkolia
2 salottisipulia
5 dl risottoriisiä
n. 1,5 l laihaa kasvislientä
3 dl kuivaa valkoviiniä
300 g pamesania
100 g mascarponea
1 sitruunan mehu
mustapippuria
(suolaa)

Kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja fenkolit suuressa (!) määrässä öljyä. Lisää riisi ja pyörittele sitä hetki kuumalla pannulla fenkolin ja sipulin kanssa. Lisää joukkoon n. 2 dl kasvislientä ja 1 sitruunan mehu ja muista sekoitella koko ajan!
Kasvislientä lisätään vähitellen aina kun riisi on imenyt edelliset nesteet itseensä. Kun noin puolet kasvisliemestä on käytetty, lisää joukkoon valkoviini. Sekoita. 
Risottoriisi kypsyy n. 20-30 minuutissa.  Jatka kasvisliemen lisäämistä, kunnes rakenne on puuromaista, mutta riisissä on jäljellä vielä purutuntuma. Oikea kypsyys löytyy vain maistamalla.
Kun risotto on valmista, lisää joukkoon raastettu parmesan sekä mascarpone-juusto. Sekoita.
Mausta pippurilla (ja tarvittaessa suolalla).

Lohi:

200g merilohta (/ hlö)
Oliiviöljyä
Voita
Pippuria
Sitruunamehua
Suolaa

Lohi laitetaan oliiviöljyn sekaan kuumalle pannulle nahkapuoli alaspäin. Tämän jälkeen lisätään vielä ruokalusikallinen voita. Paista lohta molemmin puolin, kunnes se on riittävän kypsää. Lohi saa olla sisältä hieman vaaleanpunaista.



Risoton päällä oli maa-artisokkalastuja tuomassa vähän rapeutta pehmeän risoton ja kalan vastapainoksi. Nämä sipsit syntyvät melko nopeasti, kunhan vain selviää työläästä kuorimisoperaatiosta. 

Maa-artisokkasipsit:

muutama maa-artisokka
4 dl rypsiöljyä
suolaa

Kuori ja viipaloi maa-artisokat. Kuumenna öljy todella kuumaksi. Friteeraa lastuja öljyssä, kunnes ne ruskistuvat reunoilta (varo polttamasta!). Nosta valmiit lastut talouspaperin päälle kuivumaan ja ripottele pinnalle suolaa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti