maanantai 30. joulukuuta 2013

Bataatti-kookoskeitto

2 rkl seesamiöljyä
1 punasipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
2 bataattia (n. 600 g)
2 jauhoista perunaa
2 porkkanaa
kasvisliemikuutio / kasvisfondia
400 ml kookosmaitoa
1 lime
korianteria
1 tl hunajaa
1/2 tl (savu-)paprikajauhetta
n. 1/ 2 tl suolaa
mustapippuria
auringonkukansiemeniä

Pese ja kuori perunat, porkkanat ja bataatit. Leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko myös sipuli ja valkosipuli. Chilistä kannattaa paloitella mukaan vain punainen osa (ei siis siemeniä eikä valkoista maltoa). Jos keitosta ei halua tulista, kannattaa käyttää vain puolikas chili.

Kuumenna seesamiöljy kattilassa ja kuullota pilkotut punasipulit. Tämän jälkeen heitä mukaan hienonnetut valkosipulin kynnet, chili, bataatit, perunat ja porkkanat. Kaada kattilaan niin paljon vettä, että juurekset peittyvät. Lisää makua antamaan 1 kasvisliemikuutio tai 1,5 rkl fondia. Keitä, kunnes bataatit ovat kypsiä.

Kaada ylimääräinen neste pois kattilasta (älä kuitenkaan heitä pois!). Soseuta juurekset sauvasekoittimella ja lisää lopuksi yhden limen mehut sekä kookosmaito. Tarvittaessa kaada mukaan aiemmin talteen otettua keitinlientä. Mausta keitto mustapippurilla, tuoreella korianterilla, paprikajauheella, hunajalla ja suolalla. Paprikajauhetta kannattaa lisätä pienissä erissä välillä maistaen. Osa savupaprikajauheista on hyvinkin tulisia, jolloin pienempikin määrä riittää. 

Keiton voi koristella kookosmaidolla, chilillä, korianterilla ja seesamiöljyssä paahdetuilla auringonkukansiemenillä. 






sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Appelsiinipiparkakut



200 g voita
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 appelsiini (raastettu kuori ja mehu)
11 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat samalla voimakkaasti vatkaten. Kiehauta kattilassa siirappi, mausteet sekä yhden appelsiinin raastettu kuori. Kaada hieman jäähtynyt siirappiseos voin ja kananmunien joukkoon. Lisää myös appelsiinista puristettu mehu (n. 1/2 dl). Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään ja lisää taikinaan. 
Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään muutamaksi tunniksi. 
Kauli taikina ja ota muotilla kuvioita. 
Paista pipareita 200 asteessa noin 5 minuuttia.




Kana-pekonisalaatti


Salaattia (esim Romaine)
rasia kirsikkatomaatteja
2 avocadoa
2 keitettyä kananmunaa
1 omena
1 pkt Aura-sinihomejuustoa
1 pkt pekonia
2 broilerin rintafileetä

Kastike:
1/3 dl oliiviöljyä
1 tl dijon-sinappia
hyppysellinen suolaa
1 tl sokeria
1 tl omenaviinietikkaa

Paista pekonit rapeiksi. Poista pekonit pannulta ja lisää suikaloitu broileri. Paista broileripalaset kypsiksi pekonin rasvassa. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. 
Leikkaa salaatti, omena, tomaatit, kananmunat ja avocadot sopiviksi palasiksi ja heitä kulhoon. Lisää myös jäähtyneet pekonit ja broilerit. Murustele lopuksi aurajuusto salaatin sekaan. 
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lorauta salaatin päälle. 


perjantai 27. joulukuuta 2013

Dajm


Tämä ohje on syntynyt yhdistelemällä muutamaa erilaista mantelikrokantti-ohjetta. Lopputulos on yllättävän lähellä kaupoissa myytävää dajm-suklaata.

100 g voita
1 dl vaaleaa siirappia
3 dl sokeria
3/4 dl mantelijauhetta
200 g maitosuklaata

Laita kattilaan voi, siirappi ja sokeri. Keitä seosta n. 15-20 minuuttia, kunnes se muuttuu jähmeämmäksi. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon jauhettu manteli. Levitä kuuma seos nopeasti leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ohueksi kerrokseksi.

Kun sokeriseos on jähmettynyt kovaksi, levitä sulatettu suklaa sen pinnalle. Tässä vaiheessa dajm kannattaa viedä esimerkiksi ulos viilentymään. Kun suklaa on kovettunut, voi valmiin dajmin lohkoa sopivan kokoisiksi palasiksi. Valmiit makeiset kannattaa säilyttää jääkaapissa, jotta suklaa ei sula ja sotke. 






perjantai 20. joulukuuta 2013

Sokeroidut mantelit


Näiden on tarkoitus imitoida Tallinnassa myytäviä sokerimanteleita. Seokseen voi lisätä kaikenlaisia mausteita, jos tahtoo. Tässä versiossa on käytetty ainoastaan kanelia, mutta myös piparkakkumauste toimii hyvin!


300 g manteleita (kuorellisia tai kuorettomia)
2 dl tomusokeria
1/2 dl vettä
1 tl kanelia

Kiehauta paistinpannulla tomusokeri ja vesi. Lisää mantelit sekä mausteet. Kuumenna seosta samalla sekoittaen, kunnes kaikki vesi on haihtunut ja sokeri tarttunut manteleiden pintaan.  Kaada pähkinät pellille jäähtymään. Jäähtyneet pähkinät voi vielä halutessaan kieritellä tomusokerissa, jolloin lopputulos on kauniin valkoinen.






Kookospallot



100 g voita tai margariinia
100 g maitosuklaata
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta


kookoshiutaleita


Sulata voi kattilassa ja paloittele suklaa joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Kaada muut ainekset voi-suklaaseoksen sekaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele valmiista massasta sopivan kokoisia palloja ja kieritä ne lopuksi vielä kookoshiutaleissa. Valmiit kookospallot kannattaa säilyttää jääkaapissa. 




Viikunahillo


Tämä hillo katosi hetkessä brien ja manchegon kanssa. Viime vuonna tein hilloa pelkistä viikunoista. Se kuitenkin oli ehkä liiankin voimakkaan makuista ja siksi lisäsin tällä kertaa joukkoon vähän omenamehua sekä yhden päärynän. Lopputulos oli kauniimman väristä ja hieman makeampaa kuin aikaisempi versio.


400 g tuoreita viikunoita
200 g kuivattuja viikunoita
1 1/2 dl omenamehua
1 dl hillosokeria
1 päärynä
1/2 tl kanelia

Paloittele kuivatut ja tuoreet viikunat sekä kuorittu päärynä kattilaan. Kaada sekaan omenamehu, hillosokeri ja kaneli. Keitä seosta hiljalleen n. 20 minuuttia, jonka jälkeen seoksen voi halutessaan soseuttaa sauvasekoittimella. Jatka keittämistä tämän jälkeen vielä n. 5 minuuttia. Kaada hillo lasipurkkeihin vielä, kun se on kuumaa. Hillo säilyy jääkaapissa useita viikkoja - jos säilyy.






Suppilovahvero-lihapullat


Viime vuodelta oli jäänyt pieni purkillinen kuivattuja suppilovahveroita. Tässä yksi helppo tapa hyödyntää kuivattuja sieniä. Sienet voi heittää lihapullataikinaan sellaisenaan, sillä ne imevät riittävästi kosteutta taikinasta paistamisen aikana.

400 g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
1/2 dl korppujauhoja
1 dl ranskankermaa (tai kermaviiliä)
1 tl dijon-sinappia
1tl suolaa
mustapippuria
ruohosipulia
1 dl kuivattuja sieniä

Korppujauhot kannattaa laittaa turpoamaan ranskankermaan hieman ennen muiden aineiden lisäämistä. Itse kuitenkin kiireessä sekoitin kaikki ainekset sekaisin samalla kertaa ja homma onnistui niinkin. Paista lihapullat voissa paistinpannulla tai 200 °C uunissa n. 30 min (koosta riippuen).




Suolaiset leivokset x 2



Aurajuusto & omena:

500 g voitaikinalevyjä
porkkanoita

2 dl ranskankermaa
1 pkt aurajuustoa
mustapippuria
(suolaa)
persiljaa

2 omenaa
3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia

persiljaa
kourallinen saksanpähkinöitä
Rapeaksi paistettua pekonia

Leikkaa hieman sulaneesta voitaikinasta pyöreitä levyjä. Asettele jokaisen ympyrän päälle paksu porkkanaviipale. Porkkana estää taikinan kohoamisen uunissa, jolloin vain leivoksen reunat pääsevät kohoamaan ja taikinapohjan keskelle jää täytteelle sopiva kolo. Paista 225°C uunissa n. 15-20 minuuttia.

Sekoita murennettu aurajuusto ja ranskankerma keskenään. Mausta mustapippurilla, hienonnetulla persiljalla ja tarvittaessa suolalla.

Pilko kuorittu omena pieniksi kuutioiksi. Keitä omenakuutioita sokerin ja kanelin kanssa, kunnes omenat hieman pehmenevät. Jäähdytä seos.

Kasaa aurajuustotäytettä voitaikinapohjien päälle. Laita jokaiselle pohjalle lusikallinen omenahilloketta, muutama saksanpähkinä sekä rapeaksi paistettua pekonia.








Savulohileivät:

Paahtoleipää
Oliiviöljyä

2 dl ranskankermaa
1 tl dijonsinappia
300 g lämminsavulohta
ruohosipulia
persiljaa
1 rl sitruunamehua
mustapippuria
(suolaa)

Leikkaa paahtoleipä pyöreiksi paloiksi esimerkiksi juomalasin avulla. Paahda leipiä kuumalla öljytyllä pannulla molemmin puolin, kunnes ne ruskistuvat kevyesti.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja mausta tarvittaessa suolalla.
Levitä kalatäytettä jäähtyneille leiville ja koristele tomaatilla, siemenillä ja ruohosipulilla.











Appelsiini-neilikkakakku


Tämä ohje on tehty pieneen, halkaisijaltaan n. 15 cm, kakkuvuokaan. Suurempaan kakkuvuokaan ohje kannattaa tuplata, jotta lopputuloksesta tulee näyttävä.

Pohja:

2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl muscovadoa
3/4 dl siirappia
hyppysellinen suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl Neilikkaa
2 tl Kanelia
4 dl jauhoja
125 g voita
2 dl kermaa
0,5 dl maitoa

voita ja korppujauhoja

Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi. Lisää siirappi ja kaikki kuivat aineet. Kaada joukkoon sulatettu voi, kerma ja maito. Sekoita nopeasti, mutta älä harrasta turhaa vatkaamista.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Paista 175- asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Kypsyyttä kannattaa testailla hammastikulla.

Täyte:

1 prk valion appelsiinituorejuustoa
3 dl kuohukermaa
1 appelsiinin mehu
1 dl sokeria
appelsiinin raastettu kuori

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää muut ainekset ja sekoita.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja täytä välit appelsiinikermalla. Käytä loput kermat kakun kuorruttamiseen.
Kakun voi koristella raastetulla appelsiinin kuorella ja tomusokeroiduilla puolukoilla.



Florentines


Tämä italialaisten mantelikeksien ohje on Jamie Oliverin joululehdestä vuodelta 2012 (Kiitos Maija!). Karpaloiden sijaan taikinaan voi lisätä esimerkiksi: appelsiininkuorta tai säilykekirsikoita. Siemenseokseen voi käyttää mm. auringonkukan-, pellavan-, unikon- tai seesaminsiemeniä. Alkuperäisessä versiossa keksien koko toinen puoli on kastettu suklaaseen. Kaupoissa näkee vastaavanlaisia keksiä,  jotka on kuorrutettu suklaalla molemmin puolin. Temperoimaton suklaa ei kuitenkaan kovetu riittävästi, jolloin on turvallisempaa pursottaa suklaata vain pieniä määriä keksin toiselle puolelle.

140 g sokeria
40 g voita
4 rkl jauhoja
60 g erilaisia siemeniä
120 ml ranskankermaa
100 g mantelilastuja
1 dl kuivattuja karpaloita
100 g valkosuklaata


Laita kattilaan voi, sokeri ja jauhot. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista. Lisää ranskankerma, mantelit, siemenet ja karpalot. Lusikoi seoksesta pieniä kasoja leivinpaperin päälle. Paista 180 asteisessa uunissa, kunnes reunat alkavat ruskistua (n. 10 min). Pursota sulatetusta suklaasta koristeraitoja jäähtyneiden keksien päälle.