sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Kesäkurpitsa-fetapasta


Tällainen pikaruoka syntyy, kun kaapissa ei ole juuri mitään ja aikaa on 15 minuuttia.

200 g fetaa
2 kesäkurpitsaa
Oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
suolaa
Pippuria
Basilikaa
Pastaa

Suikaloi kesäkurpitsat juustohöylällä pitkiksi ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja murskatut valkosipulin kynnet. Paista kesäkurpitsasuikaleita valkosipuliöljyssä, kunnes kurpitsat ovat hieman pehmenneet. Älä kuitenkaan kypsennä niitä liikaa, vaan säilytä pieni purutuntuma.
Sekoita keitettyyn pastaan paistetut kesäkurpitsat, tuore basilika ja murennettu feta. Mitä rasvaisempaa feta on sitä paremmin se sulaa pastan joukkoon. Lorauta päälle reilusti oliiviöljyä ja mausta pasta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.





Prosciutto-parsapiirakka


Pohja: 

150 g voita
1 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä

Täyte:

n. 300 g ilmakuivattua kinkkua
150 g keitettyä parsakaalia
 2 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
250 g juustoraastetta
mustapippuria
silputtua basilikaa

Sekoita voi, jauhot ja vesi. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 7 minuuttia. Pohjan ollessa uunissa keitä parsakaalin palasia miedosti suolatussa vedessä n. 5 minuuttia. 

Levitä suikaloitu parmankinkku ja keitetty parsakaali esipaistetun pohjan päälle. Sekoita muut täytteen ainekset keskenään ja kaada seos piirakkavuokaan.
Paista piirakkaa uunissa 30 - 40 minuuttia - tai kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.



Punajuurikeitto


500 g punajuuria
oliiviöljyä
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 l kasvislientä
2 dl kuohukermaa
1 tl sokeria
timjamia
suolaa
mustapippuria
vuohenjuustoa

Kuori punajuuret ja sipulit. Leikkaa punajuuret tasakokoisiksi isoiksi paloiksi.  Kuullota pieneksi kuutioituja sipuleita suuressa määrässä öljyä. Lisää joukkoon valkosipuli, punajuuret ja muutama timjaminoksa. Kaada sekaan kasvisliemi. Keitä, kunnes punajuuret ovat kypsiä.
Kaada neste toiseen kulhoon ja soseuta punajuuret kattilassa. Lisää kerma sekä aiemmin poistettua keitinlientä punajuurisoseeseen niin, että saat keitosta halutun paksuista. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarjoa vuohenjuuston kanssa. 










Päärynä-suklaapavlova


Tässä vähän jouluisempi versio pavlovasta.

Pohja:

6 kananmunaa
4 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl omenaviinietikkaa
2 rkl maissitärkkelystä

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Viinietikka käännellään valkuaisvaahdon joukkoon rauhallisesti ihan viimeiseksi.

Huom! Valkuaiset vatkautuvat parhaiten metallisessa tai lasisessa kulhossa. Muovikulhon reunat ovat usein sen verran rasvaisia, ettei riittävän paksua valkuaisvaahtoa saa aikaiseksi.

Levitä marenki tasakokoisiksi ympyröiksi (2-4 kpl) leivinpaperin päälle.

Pohjia paistetaan max 100-asteisessa uunissa n. 4 tuntia. Paistoaika riippuu paljon pohjan paksuudesta sekä uunista. Kun marenki irtoaa leivinpaperista helposti, on pohja valmis. Tämän jälkeen uuni kannattaa sammuttaa ja pohjat jättää sinne vielä kuivumaan uunin loppulämpöön. 


Täyte:

6 dl kuohukermaa
400 g maitosuklaata

6 isoa päärynää
1/2 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 litra omenamehua
1/2 dl sitruunamehua

Koristeeksi:
suklaata, tomusokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa.

Laita kuoritut päärynät kattilaan sokerin, mausteiden, sitruunamehun ja omenamehun kanssa. Keitä hiljalleen, kunnes päärynät ovat pehmeitä (15 min). Anna päärynöiden jäähtyä ja pilko ne pienemmiksi palasiksi.

Kokoa pavlova kasaten vuorotellen suklaakermaa ja päärynöitä marenkilevyjen väliin.

Suklaasta saa helposti kauniita koristeita juustohöylän avulla:
Lämmitä suklaata muutamia sekunteja mikrossa tai uunissa. Tämän jälkeen hieman pehmenneestä suklaasta voi höylätä lastuja tavallisella juustohöylällä.








sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Banaani-suklaapannukakut



2 kananmunaa
2,5 dl maitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl muscovadosokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl taloussokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 banaania muussattuna

3 rkl sulatettua voita
50 g tummaa suklaata rouhittuna
paistamiseen: voita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista pannulla riittävässä voimäärässä.

Meillä nämä pannukakut syötiin vadelmien, banaanin, suklaan, pecanpähkinöiden ja vaahterasiirapin kanssa.

Fenkolirisottoa ja lohta


 
Risotto:

oliiviöljyä
2 fenkolia
2 salottisipulia
5 dl risottoriisiä
n. 1,5 l laihaa kasvislientä
3 dl kuivaa valkoviiniä
300 g pamesania
100 g mascarponea
1 sitruunan mehu
mustapippuria
(suolaa)

Kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja fenkolit suuressa (!) määrässä öljyä. Lisää riisi ja pyörittele sitä hetki kuumalla pannulla fenkolin ja sipulin kanssa. Lisää joukkoon n. 2 dl kasvislientä ja 1 sitruunan mehu ja muista sekoitella koko ajan!
Kasvislientä lisätään vähitellen aina kun riisi on imenyt edelliset nesteet itseensä. Kun noin puolet kasvisliemestä on käytetty, lisää joukkoon valkoviini. Sekoita. 
Risottoriisi kypsyy n. 20-30 minuutissa.  Jatka kasvisliemen lisäämistä, kunnes rakenne on puuromaista, mutta riisissä on jäljellä vielä purutuntuma. Oikea kypsyys löytyy vain maistamalla.
Kun risotto on valmista, lisää joukkoon raastettu parmesan sekä mascarpone-juusto. Sekoita.
Mausta pippurilla (ja tarvittaessa suolalla).

Lohi:

200g merilohta (/ hlö)
Oliiviöljyä
Voita
Pippuria
Sitruunamehua
Suolaa

Lohi laitetaan oliiviöljyn sekaan kuumalle pannulle nahkapuoli alaspäin. Tämän jälkeen lisätään vielä ruokalusikallinen voita. Paista lohta molemmin puolin, kunnes se on riittävän kypsää. Lohi saa olla sisältä hieman vaaleanpunaista.



Risoton päällä oli maa-artisokkalastuja tuomassa vähän rapeutta pehmeän risoton ja kalan vastapainoksi. Nämä sipsit syntyvät melko nopeasti, kunhan vain selviää työläästä kuorimisoperaatiosta. 

Maa-artisokkasipsit:

muutama maa-artisokka
4 dl rypsiöljyä
suolaa

Kuori ja viipaloi maa-artisokat. Kuumenna öljy todella kuumaksi. Friteeraa lastuja öljyssä, kunnes ne ruskistuvat reunoilta (varo polttamasta!). Nosta valmiit lastut talouspaperin päälle kuivumaan ja ripottele pinnalle suolaa. 



Lakritsi Creme brulee & sitruunajäätelö


Isänpäivälahjaksi ostettu tohotin on lojunut keittiön laatikossa vuosia. Oikeanlaisten vuokien löydyttyä päätin kokeilla lakritsilla maustettua creme bruleeta Arlan ohjeella. Pelkkä lakritsinen vanukas kuulosti kuitenkin melko raskaalta, joten kehittelin seuraksi raikkaan "sitruunajäätelösorbetin". Jäädykkeen ainekset muistuttavat enemmän sorbettia, mutta rakenne on kuin kermajäätelöllä.

Creme brulee (6 kpl):

3 dl kuohukermaa
1,5 dl täysmaitoa
1 dl sokeria
6 keltuaista
1,5 rkl lakritsijauhetta
ruokokidesokeria

Sekoita kerma, maito ja sokeri kattilassa. Kuumenna seos melkein kiehuvaksi. Vatkaa keltuaiset kevyesti ja valuta lämmin kermaseos niiden joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää lakritsijauhe. Seoksen voi siivilöidä ennen vuokaan kaatamista, jos lakritsijauhe jää paakuiksi. Voitele pienet vuoat ja kaada seos niihin. Asettele vuoat vesihauteeseen.  Paista vanukkaita uunissa 125 C n. 1,5 h (tai kunnes ne hyytyvät). Ripottele jäähtyneiden vanukkaiden päälle reilusti ruokosokeria ja sulata sokeri kaasupolttimella tai uunin grillivastuksella.


Sitruuna"jäätelö": 

2 valkuaista
1 dl tomusokeria
2 sitruunan mehut
2 rkl mascarponea

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunamehu, tomusokeri ja mascarpone. Laita seos pakastimeen. 
Sekoittelin jäätelömassaa muutaman kerran pakastuksen aikana, jotta rakenne pysyisi parempana. Näin pieni määrä jäätyy riittävästi n. neljässä tunnissa. 
Valmiit vanukkaat on koristeltu jäätelöllä ja kick-lakritsi-toffeella.